„Elementarz smaków” pomaga w rozszerzaniu diety dzieci
Żywienie dzieci to temat niezwykle ważny. W odpowiedzi na potrzeby rodziców, którzy poszukują pełnej i rzetelnej wiedzy z zakresu rozszerzania diety maluchów, powstał projekt „Nauka Smaków”. Ma on pomóc mamie i tacie poruszać się po gąszczu sprzecznych informacji dotyczących żywienia dziecka.
Żywienie dziecka to jedno z zagadnień, które często spędza rodzicom sen z powiek. Zdają sobie oni sprawę, jak ważna dla wzrostu i rozwoju ich pociech jest prawidłowa dieta, starają się więc szukać informacji na ten temat wszędzie, gdzie się da. O ile kiedyś prym w tym zakresie wiodły rady udzielane przez mamy, babcie, ciocie i starsze koleżanki, teraz kluczowego znaczenia dla rodziców nabiera internet. Uzyskane w ten sposób rady mają jednak jedną zasadniczą wadę – ich autorem może być każdy, także osoba, która o żywieniu dzieci wie niewiele lub jej wiedza stała się już nieaktualna.
Już od ponad pół roku rodzice mają w interncie do dyspozycji nowe źródło rzetelnej wiedzy na temat rozszerzania diety niemowląt – 26 grudnia 2015 roku ruszył projekt „Nauka smaków” stworzony przez markę Gerber, którego kluczowym elementem jest strona „Elementarz smaków”. Jest on zgodny z aktualną komunikacją marki, która podkreśla ogromne znaczenie, jakie ma różnorodność składników wprowadzanych do diety dziecka i zapoznawanie go z bogactwem smaków, kolorów, zapachów i konsystencji.
Dlaczego skupiono się właśnie na rozszerzaniu diety? Odpowiedź jest prosta – jest to etap kluczowy dla tworzenia u dziecka nawyków żywieniowych, które niejednokrotnie mogą mieć wpływ na jego wybory żywieniowe nie tylko w dzieciństwie, ale także w życiu dorosłym. Warto więc dołożyć wszelkich starań, by, podążając za radami ekspertów, właściwie wprowadzać dziecko w świat nowych smaków.
„Elementarz smaków” to interaktywny przewodnik, który pozwala rodzicom uporządkować posiadaną już wiedzę na temat wprowadzania kolejnych produktów do diety dziecka, ale również poznać ciekawostki z tego zakresu, z którymi się jeszcze nie spotkali. Wygodna forma lekcji przeprowadza przez poszczególne grupy produktów spożywczych, dostarczając odpowiedzi na pytania co, kiedy, w jakich ilościach i w jaki sposób wprowadzać do jadłospisu malucha. Zainteresowanie stroną przerosło najśmielsze oczekiwania – średni czas spędzany na zgłębianiu dostępnej tam wiedzy przekroczył 20 minut. Duże znaczenie ma prosty język tekstów oraz fakt, iż zostały one stworzone przez specjalistów w dziedzinie żywienia. Widząc, jak bardzo podoba się rodzicom taka forma przeprowadzania przez tajniki żywienia, do początkowych 6 lekcji Gerber niedawno dołączyły kolejne 4, dotyczące posiłków dla najmłodszych – ich smaku, konsystencji, jakości oraz ważnego zagadnienia, jakim jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. To jednak nie koniec – w przyszłości planowane jest wzbogacanie „Elementarza smaków” o kolejne unikalne i przydatne dla rodziców treści.
„Elementarz smaków” Gerber to przewodnik po smakach, których maluch, tak jak liter, powinien się nauczyć. Zarówno rodzice jak i dziecko długo czekali na moment, gdy do brzuszka maluszka zacznie trafiać coś więcej niż mleko matki– dzięki informacjom zawartym na stronie projektu „Nauka Smaków”, będą mogli wspólnie cieszyć się każdą łyżeczką pełną nowych doznań smakowych.
Ważna informacja: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, gdyż mleko matki zapewnia idealnie zbilansowaną dietę, chroni przed chorobami oraz dostarcza wielu innych korzyści, zarówno dla dziecka, jak i mamy. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha należy porozmawiać z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomagają odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację. Mamy, które zdecydują się karmić piersią powinny zadbać, by ich dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Mleko modyfikowane zostało stworzone by zastąpić mleko matki w sytuacji, kiedy zdecyduje ona o zaprzestaniu karmienia piersią, bądź z jakichś przyczyn karmienie piersią jest niemożliwe. Należy pamiętać, że decyzja o zaprzestaniu karmienia piersią lub wprowadzeniu częściowego dokarmiania butelką ogranicza ilość wytwarzanego pokarmu. Mamy, które z jakichkolwiek powodów zdecydują o zaprzestaniu karmienia piersią powinny pamiętać, że taką decyzję trudno odwrócić. Przed rozpoczęciem podawania mleka modyfikowanego, należy pomyśleć o konsekwencjach socjalnych i finansowych. Przez wzgląd na zdrowie dziecka, należy zawsze przestrzegać, zamieszczonych na etykiecie, wskazówek dotyczących przygotowania, podawania i przechowywania mleka modyfikowanego.
Szczegółowych informacji udziela:
Ewelina Bancerz-Poźniak
Specjalista ds. Rozwoju Komunikacji Marek
Nestlé Nutrition
tel. +48 660 630 290
e-mail: ewelina.bancerz@pl.nestle.com
O Nestlé Polska
Nestlé Polska to, należący do grona liderów, producent produktów dla niemowląt i małych dzieci. W portfolio firmy znajdują się mleka modyfikowane, kleiki, kaszki, soki i nektary, dania w słoiczkach, deserki i herbatniczki dostępne od wielu lat pod markami Nestlé, NAN OPTIPRO® 2, Gerber i Bobo Frut. Naszym celem jest nie tylko wspomagać rodziców w trosce o żywienie i zdrowie ich dzieci, ale także edukować ich w zakresie znaczenia diety dla prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów oraz zasad jej właściwego bilansowania.
Nadesłał:
Ewelina Bancerz
|