No waste, czyli jak gotować by nie marnować – działanie w ramach CSR Sokołów
Warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów na stałe wpisały się w kulinarny kalendarz. Motywem przewodnim ostatnich warsztatów była idea Zero Waste - No waste. W przypadku jedzenia oznacza brak marnowania żywności na zasadzie „nie wyrzucaj, wykorzystaj”.
Swoją wiedzą w tym zakresie podzielił się z gośćmi warsztatów znakomity kucharz, Piotr Kucharski.
|
Firma Sokołów zaprasza gości do udziału w warsztatach kulinarnych średnio sześć razy w roku. Uczestnicy- -blogerzy kulinarni i dziennikarze - mają wówczas niepowtarzalną szansę poznania inspirujących przepisów. Uczą się kreatywności w kuchni od najlepszych. Ostatnio pomysłami na jedzenie w duchu zero waste z uczestnikami warsztatów podzielił się niekwestionowany mistrz smaku, Piotr Kucharski. - Mam nadzieję, że idea no waste to nie tylko trend, ale sposób na życie,
który na trwałe wpisze się w naszą codzienność - powiedział podczas warsztatów Piotr Kucharski, gorący orędownik zero waste w kuchni. - Zachęcam, żeby włączając piekarnik pomyśleć, co możemy w nim przygotować także na kolejny dzień- zaznacza kucharz.
Warsztaty Sokołowa No waste to krok w kierunku CSR
Smakowite warsztaty zero waste, jak wszystkie spotkania w ramach Akademii Smaku Sokołów, wzbudziły ogromny entuzjazm uczestników. Przygotowywane dania, ze swoim smakiem i estetyką podania, śmiało mogłyby się pojawić jako propozycje w kartach dań najznakomitszych restauracji. Przyjazna atmosfera podczas warsztatów sprzyja wchłanianiu wiedzy. Uczestnicy doceniają, że ich formuła pozwala na zaangażowanie wszystkich we wspólne dyskusje, gotowanie i dzielenie się wiedzą. Poznawanie nowych smaków, nieoczywistych połączeń, wyzwala kreatywność. Ci, którzy mieli okazję spróbować swoich sił w kuchni podczas warsztatów zorganizowanych przez Sokołów nie kryli entuzjazmu dla takich inicjatyw z obszaru CSR. Zdobytą wiedzą dzielą się chętnie z bliskimi i wspólnie kontynuują kulinarną przygodę w domach.
Na czerwcowe warsztaty zero waste Piotr Kucharski przygotował przepisy „na czasie”. Pokazał m.in. jak wykorzystać pozostałości z grilla. Jednak idea no waste w kuchni, wspierana przez Sokołów, obejmuje wszystkie etapy przygotowania posiłków – od kupowania mniejszej ilości produktów, przez ich odpowiednie przechowywanie aż po wykorzystanie resztek. No waste w wydaniu Sokołowa to nadal 100% smaku. Przyzna to każdy, kto miał okazję delektować się chipsami z obierek warzyw albo sosem ugotowanym na pieczonych kościach. To tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie resztek, jakie poznają uczestnicy warsztatów no waste. Zero waste menu to dania proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. To pieczony ziemniak zaserwowany w towarzystwie startej łodygi brokułu, podsmażonych resztek wędlin i pieczonego mięsa. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj zapieczone w smakowitych drożdżowych bułeczkach.
Edukacja, jako jeden z filarów działań CSR Sokołów
Organizator warsztatów, firma Sokołów, udowodniła po raz kolejny, że edukowanie nie musi być nudne a zasadę no waste każdy może stosować w praktyce. Marnowanie żywności to problem, który osiągnął skalę globalną. Dzięki zero waste w kuchni, czyli wykorzystaniu przywiędłych owoców
i warzyw, czerstwego pieczywa, resztek wędliny, możemy się realnie przyczynić do jego zmniejszenia. Organizowane przez firmę Sokołów warsztaty no waste mają na celu uświadomienie, że marnowanie jedzenia można skutecznie i prosto ograniczyć. Troska o problemy związane z marnowaniem żywności to jeden z obszarów działania w ramach CSR. Do aspektów CSR należy bowiem m. in. uwzględnianie w procesach decyzyjnych kwestii społecznych oraz środowiskowych. Warsztaty no waste to wyraz troski Sokołowa o te obszary. To branie odpowiedzialności za wpływ działań firmy wobec otoczenia zewnętrznego.
Nadesłał:
Tokio
|