Płatki śniadaniowe - wartościowy przysmak dla całej rodziny
Płatki śniadaniowe to jeden z ulubionych przysmaków wielu dzieci. Te produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu.
Wybór płatków śniadaniowych jest ogromny. Owsiane, gryczane, kukurydziane, z czekoladą, miodem czy cynamonem. W kształcie kółek, kwadratów, trójkątów czy łódeczek. Z kawałkami suszonych owoców, orzechów albo czyste – jest w czym wybierać.
– Szybkie i smaczne śniadanie dla najmłodszych, które poleciłabym mamom? Płatki zbożowe będą do tego idealne! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce albo inne dodatki np. orzechy. Możesz wybrać płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek uważa, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Najlepszym potwierdzeniem mogą być dane odnośnie częstotliwości ich spożycia przez Polki. Z deklaracji wynika, że blisko 80% respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe.[1]
W diecie najmłodszych istotny jest umiejętny dobór produktów oraz odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, również tych ze zbóż. Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Spożycie urozmaiconych gatunków płatków oraz innych przetworów zbożowych może być cennym uzupełnieniem zbilansowanej diety.
- Właściwy sposób odżywiania jest jednym z czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci. To właśnie my, rodzice, własnym przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu dla wspólnych, zdrowych posiłków uczymy dzieci co jest dobre i wartościowe, a nawet co jest smaczne - tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Zbożowe inspiracje Ani Jelonek
OWOCOWY MIX PŁATKÓW DLA DZIECI
Składniki:
· 1 szklanka płatków owsianych, kukurydzianych i żytnich
· 1 łyżka nasion pestek słonecznika i orzechów
· 2 szklanki mleka (dowolnego np. krowiego, owsianego, migdałowego, kokosowego) lub wody, ewentualnie pół na pół mleka i wody
· 250 g truskawek, malin lub borówek (świeżych lub mrożonych)
· ziarenka granatu
· 1 łyżka soku z cytryny
· miód (2 łyżki)
Przygotowanie :
· Do rondelka wsypać wszystkie płatki , pestki słonecznika, zalać mlekiem/wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając.
· W czasie gdy gotują się płatki przygotować owocowy mus: do miseczki włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki, maliny i borówki, dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić sokiem z cytryny, posłodzić, wymieszać. Mus włożyć na spód talerza, następnie owsiankę. Posypać ziarenkami granatu i orzechami. Podawać ze szklanką soku.
Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza
Ciastka owsiane na drugie śniadanie
Składniki:
· 500 g płatków owsianych górskich
· 200 g cukru
· 50 g miodu
· 125 g masła
· 2 g proszku do pieczenia (ok pół łyżeczki)
· 2 jaja
· 3 łyżki suszonej żurawiny
· 3 łyżki rodzynek
· 3 łyżki płatków migdałowych
· 3 łyżki pokrojonych suszonych jabłek
· 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli
· 2 g cynamonu(ok. pół łyżeczki)
Przygotowanie :
· Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie kleista masa.
· Dzielimy ciasto na kulki wielkości piłeczki ping-pong-owej , przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie.
· Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 20 minut, aż ciasta zbrązowieją.
Kontakt dla mediów:
Dagmara Mazurek
Partner of Promotion
e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl
tel. (022) 858 74 58 w. 95
Marta Gryglewicz
Partner of Promotion
e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl
tel. (022) 858 74 58 w. 83
Joanna Tomaszewska
Krajowa Federacja Producentów Zbóż
e-mail: biuro@kfpz.pl
tel. 667 958 199
O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:
Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.
Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.
Członkami Federacji są:
1. Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,
2. Spółki prawa handlowego,
3. Rolnicze Spółdzielnie,
4. Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,
5. Gospodarstwa rodzinne.
[1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.
Nadesłał:
Partner of Promotion
|