Wakacyjna dieta dziecka - Pamiętajmy o prawidłowych nawykach żywieniowych!
Wakacje kojarzą nam się z urlopem, promieniami słońca, nieograniczonym dostępem do świeżych warzyw i owoców. Gdzie szukać bezpiecznej żywności dla malucha podczas pobytu poza domem?
Jak spędzać urlop z małym dzieckiem dbając o jego zdrowie poprzez prawidłowe żywienie? Należy pamiętać, że wakacje to odpoczynek od codziennych obowiązków, a nie odejście od zdrowej i właściwie zbilansowanej diety.
Karmienie piersią wiele ułatwia
Eksperci zalecają wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia dziecka i jego kontynuację do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzaniu diety. Mleko matki zaspokoi pragnienie dziecka w upalne dni, a przede wszystkim jego głód. Jest zawsze świeże i łatwo dostępne. Dlatego mamy, które karmią wyłącznie piersią, mogą być spokojne o dietę niemowląt podczas wakacyjnych wyjazdów, ponieważ to mleko matki zawsze będzie najodpowiedniejszym pokarmem dla dziecka. Tymczasem mimo oczywistych zalet karmienia piersią, wyniki najnowszego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok” wskazują, że jedynie co druga mama karmi piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka.
Latem zwłaszcza warzywa i owoce
Najpóźniej w 6. miesiącu życia dziecka należy wprowadzić do diety żywność uzupełniającą, a jej jakość i bezpieczeństwo są równie ważne jak odpowiednie składniki odżywcze. W wakacje można popracować nad zwiększeniem ilości warzyw w jadłospisie całej rodziny. To idealny dodatek do diety na urlopie. Warto, by warzywa pojawiały się na talerzu przy okazji każdego posiłku. Zwłaszcza, że z cytowanego badania wynika, że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie. A przecież do diety dziecka, które ukończyło 17. tydzień życia, można już wprowadzić pierwsze warzywne smaki (nie powinno to jednak nastąpić później niż po ukończeniu przez niemowlę 26. tygodnia). Warto zabrać ze sobą żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, zawierającą na opakowaniu wskazanie wieku. Zgodnie z prawem unijnym produkty te poddawane są surowym kontrolom i muszą spełniać rygorystyczne normy, więc spokojnie można sięgać po nie nawet za granicą. Podczas wypoczynku należy uważać na surowe owoce i warzywa serwowane w restauracji w postaci surówek i soków, szczególnie w egzotycznych krajach.
Wakacje za granicą
Urlop, zwłaszcza w gorącym klimacie, nie jest najlepszym czasem na kulinarne eksperymenty. Wakacje całej rodziny to duże przeżycie dla malucha, a jego delikatny organizm może nie radzić sobie z nowym rodzajem diety. Należy pamiętać, by dać dziecku czas na aklimatyzację w nowych warunkach. A im młodsze dziecko, tym więcej tego czasu potrzeba. Warto pamiętać także o dzieciach, które dopiero mają pojawić się na świecie. Szczególny okres, w którym rodzice mają wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości liczy się bowiem już od poczęcia. Mama spodziewająca się dziecka podczas urlopu powinna zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Jeśli korzysta z oferty all inclusive, musi wybierać produkty, które są właściwe zarówno dla niej, jak i dla rozwijającego się organizmu malucha, trzeba też pamiętać o ważnej zasadzie – kobieta powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje.
Słodki wypoczynek
Popularne gofry czy lody nie są dobrą opcją dla malucha. Zawierają duże ilości cukru, który nie powinien wcale pojawiać się w diecie dzieci, gdyż jego nadmiar (75% dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru!) może prowadzić do poważnych konsekwencji w przyszłości. Podczas wakacyjnego wypoczynku należy zwracać uwagę na to, że maluch ma zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż dorosły, a jego organizm wciąż się rozwija i jest wyjątkowo wrażliwy. Najlepiej całkowicie zrezygnować z tego typu „przyjemności”, gdyż nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają dużą szansę przetrwania do dorosłego życia.
Warto dbać o dietę dziecka przez cały rok, a okres 1000 pierwszych dni życia – liczony od poczęcia przez pierwsze lata – jest etapem szczególnym. To wtedy kształtują się narządy i układy w organizmie dziecka, a także nawyki żywieniowe i preferencje smakowe, które mają szansę pozostać na całe życie.
10 żywieniowych przykazań rodzica na urlopie:
- Dobrym rozwiązaniem będzie zabranie ze sobą żywności ze wskazaniem wieku na opakowaniu, która przeznaczona jest specjalnie dla niemowląt i małych dzieci.
- Komponując codzienny jadłospis dziecka, skup się na znanych maluchowi smakach, nie eksperymentuj.
- Pamiętaj o odpowiedniej ilości warzyw i owoców w codziennym jadłospisie, bezpiecznym wyborem będą te z oznaczeniem wieku na opakowaniu.
- W restauracjach uważaj na surowe warzywa.
- Zrezygnuj z dań typu fast-food.
- Unikaj jedzenia z przydrożnych budek.
- Zachowaj umiar przy kupowaniu dziecku lodów, gofrów i innych „przyjemności”, lepiej w ramach słodkiej przekąski podaj mu owoce.
- Karmienie piersią to najlepszy sposób na zaspokojenie pragnienia malucha do 6. miesiąca życia, także w upalny dzień. Starszym dzieciom podawaj do picia tylko wodę dobrej jakości.
- Pamiętaj o zabraniu ze sobą na urlop suplementów witaminy D lub produktów o nią wzbogaconych.
- Pamiętaj, że wakacje to czas na zabawę, ale nie można zapominać przy okazji o zdrowym żywieniu, które ma wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości.
Warto zapoznać się z zaleceniami ekspertów, które w przystępny sposób opisane są w poradnikach żywienia niemowląt i dzieci do 3. roku życia oraz kobiet w ciąży dostępnych na stronie internetowej www.1000dni.pl
Nadesłał:
Alert Media
|