Witamina D – nie tylko na pochmurne dni


2017-09-18
By zapewnić dziecku zdrowie, zadbaj o całoroczną suplementację witaminy D!

Krótsze dni, niższe temperatury powietrza i coraz mniej słońca – może to oznaczać tylko jedno, przed nami jesień. Gdy wyjmujemy z szafy czapki i szaliki, intensywnie myślimy też nad tym, jak wzmocnić odporność. Okazuje się, że witamina D jest równie ważna dla budowania odporności jak witamina C. W Polsce deficyt witaminy D jest zjawiskiem powszechnym, niedobory występują w każdej grupie wiekowej. Trudno się dziwić, skoro z badań wynika, że aż 75% niemowląt i 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje niewystarczającą ilość witaminy D wraz z dietą[1].

Wyjątkowe właściwości witaminy D

Do niedawna witamina D kojarzona była jedynie z korzystnym wpływem na kości i zęby. Naukowcy wykazali jednak, że pobudza ona także układ odpornościowy do walki z infekcjami. Bez niej limfocyty T pozostają uśpione i nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed mikroorganizmami i wirusami[2]. Witamina D ma szereg zalet – nie tylko wpływa na odporność, ma także znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoimmunizacyjne, metaboliczne, a nawet depresję[3]. Warto pamiętać, że 1000 pierwszych dni życia dziecka, już od momentu poczęcia, ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. W okresie tego intensywnego rozwoju i wzrostu niemowlę jest szczególnie wrażliwe na nadmiar lub niedobór składników odżywczych. Poprzez prawidłowe żywienie, dopasowane do potrzeb wrażliwego organizmu, rodzic ma realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. 

Źródła witaminy D

W organizmie może pochodzić ona z trzech źródeł – pierwsze to synteza skórna, do której dochodzi pod wpływem promieni słonecznych. W klimacie, w którym znajduje się Polska, trudno o wystarczającą ilość syntetyzowanej witaminy D[4]. Zwłaszcza że latem rodzice stosują u dzieci kremy z filtrem, unikają mocnego słońca, natomiast w okresie jesienno-zimowym słońca jest na tyle mało, że synteza witaminy D w skórze właściwie nie zachodzi. Drugim źródłem witaminy D jest dieta. Ta stosowana jesienią powinna być bogata w produkty zawierające witaminę D i nie powinno brakować w niej składników zawierających inne, cenne witaminy oraz składniki mineralne. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach (takich jak makrela, łosoś, pstrąg, śledź), żółtku jaja oraz produktach wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleczne kaszki dla niemowląt i małych dzieci czy mleko modyfikowane. Aby zapewnić dziecku dzienną dawkę witaminy D bez stosowania produktów wzbogacanych, musiałoby ono zjadać ogromne ilości wymienionych produktów – kilkaset gramów ryb morskich, kilkadziesiąt jaj kurzych, kilka kilogramów sera żółtego, kilkanaście litrów mleka krowiego dziennie. W związku z tym w celu uniknięcia niedoborów konieczne jest włączenie trzeciego źródła witaminy D czyli suplementacji.

Uzupełnienie jesiennych deficytów

Według zaleceń dla Europy Środkowej niezależnie od sposobu karmienia i pory roku dzieci od urodzenia do 3. roku życia powinny mieć suplementowaną witaminę D w następujących dawkach:

·      400 IU (10 μg) dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia,

·      400-600 IU (10-15 μg) dla niemowląt między 6. a 12. miesiącem życia, w zależności od dawki witaminy przyjmowanej z pożywieniem,

·      600-1000 IU (15-25 μg) dla dzieci po 1. roku życia, zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień, a przez cały rok, jeśli nie jest zapewniona efektywna synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich[5].

Górna bezpieczna całkowita dawka dobowa witaminy D wynosi 1000 IU (25 μg) dla niemowląt oraz 2000 IU (50 μg) dla dzieci w wieku od roku do 10 lat[6]. Niestety brak regularnej suplementacji witaminy D to od wielu lat kluczowy problem w Polsce. Badania wykazały, że wraz z wiekiem niemowlęcia obniża się częstość suplementacji oraz stosowane są nieodpowiednie dawki. Skutkuje to niedoborami – badania biochemiczne potwierdzają wysoki wskaźnik niedoboru witaminy D już u niemowląt[7].

Witamina D nie tylko dla dzieci

Warto edukować rodziców o roli witaminy D. Wiele mówi się o tym, że stosowanie suplementów witaminowych nie zawsze jest korzystne dla zdrowia, jednak witamina D jest tutaj wyjątkiem. Z uwagi na fakt, że deficyty witaminy D dotykają wszystkich, zaleca się jej suplementację w każdej grupie wiekowej. Witamina D ma znaczenie dla zdrowia dziecka jeszcze w okresie ciąży, a nawet wcześniej. O suplementacji powinny pamiętać więc kobiety w ciąży, a nawet planujące ciążę. Zwłaszcza że kobiety ciężarne należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D.

Więcej informacji na temat witaminy D można znaleźć na stronie edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”: www.1000dni.pl.

 



[1] Weker H. i wsp.: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2017.

[2] Badanie Carstena Geislera z Międzynarodowego Wydziału Zdrowia, Immunologii i Mikrobiologii Uniwersytetu Kopenhaskiego opublikowane na łamach pisma Nature Immunology.

[3] http://www.czytelniamedyczna.pl/5245,wplyw-witaminy-d-na-organizm-czlowieka.html

[4] Płudowski P.: „Nowe spojrzenie na witaminę D” [w:] Standardy Medyczne Pediatria, nr 5, 2013.

[5] Płudowski P., Kaczmarewicz E. i wsp.: Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej: Rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D. Endokrynol. Pol. 2013; 64 (4).

[6] http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/vitamin_D.pdf

[7] Raport z badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej”; Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa 2012.

Nadesłał:

Alert Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl