Z myślą o rozwoju i zdrowiu Twojego dziecka


Z myślą o rozwoju i zdrowiu Twojego dziecka
2012-06-15
Hiszpanie spożywają około 1 l oliwy z oliwek miesięcznie, podczas gdy w przypadku statystycznego Polaka taka ilość „złotego płynu” gości na naszych stołach w ciągu całego roku!

Te dysproporcje mogą być wynikiem nabywania innych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, w których oliwa z oliwek zajmuje ważną pozycję. W słynącej z produkcji oliwy Hiszpanii, w niektórych jej regionach, w dalszym ciągu podaje się dzieciom kieliszek oliwy z oliwek, aby zapewnić im prawidłowy rozwój oraz długie życie w zdrowiu.

Przeczytaj również:

Zdrowie zaklęte w oliwie z oliwek

Każdy, kto chce cieszyć się długim zdrowiem, zgodnie z zaleceniami lekarzy, powinien zjadać dziennie ok. 7 oliwek (25 g), owocu, który w starożytności podarowała światu mityczna bogini Atena. Mając na uwadze zdrowy rozwój dzieci, od najmłodszych lat należy wzbogacać ich jadłospis o oliwę z oliwek lub inne tłuszcze pochodzenia roślinnego. Na bazie hiszpańskiej oliwy z oliwek Carbonell extra virgin można przygotować dziecku omlet lub jajecznicę, dodać ją do zup, sałatek, a nawet maczać w niej świeży chleb lub polać nią ciepłą potrawę. Jest także doskonałą bazą do gotowania, duszenia czy smażenia.

Tłuszcze, oprócz funkcji zapasowej, potrzebne są także w innych procesach odpowiedzialnych za produkcję ważnych dla organizmu substancji takich jak: hormony, uczestniczą także w budowie błon komórkowych. W przypadku organizmu zarówno dziecka, jak i osoby dorosłej ok. 30-35% całej energii pochodzi z tłuszczy.

Oliwa z oliwek dla zdrowia dziecka

Dziecko, w zależności od wieku, ma nieco inne zapotrzebowanie na tłuszcze. Już od ok. 6 miesiąca życia dziecka należy do zupek i przecierów warzywnych dodawać dobrej jakości tłuszcze takie jak np. oliwa z oliwek extra virgin lub masło. Po 3 roku życia American Heart Associacion zaleca z kolei ograniczenie podawania masła na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego. Ta rekomendacja jest rezultatem potrzeby minimalizowania ryzyka chorób układu krążenia. Na tym etapie życia dziecka można zwiększyć spożywanie oliwy z oliwek extra virgin, która jest bogata w kwas omega-3, witaminy A, D i E, fosfor, jod i żelazo. Cenna w przypadku prawidłowego rozwoju układu kostnego u dziecka jest witamina D, która bierze udział w zarządzaniu gospodarką wapnia, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi krzywicy. Oprócz tego podawanie dziecku 1-2 łyżeczek oliwy z oliwek przed snem zapobiega występowaniu zaparć. Dobry jakościowo tłuszcz pozytywnie wpływa także na rozwój ośrodka nerwowego u dzieci, odgrywa ważną rolę w przypadku kształtowania się siatkówki oka, poprawia ostrość wzroku oraz krzepliwość krwi.

Oliwa z oliwek metodą na długowieczność

Dieta bogata w mięso, warzywa i owoce oraz wpajanie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat wpływa na długość życia Hiszpanów[1]. Od lat plasują się w czołówce narodów w Europie, którzy żyją najdłużej. Ich średnia wieku wynosi ok. 82 lat, podczas gdy przeciętny Polak żyje ok. 76 lat. Nie bez znaczenia na ich długość życia, jest stosowanie diety śródziemnomorskiej, która zdaniem niektórych jest receptą na długowieczność.

Hiszpanie to eksperci w dziedzinie oliwy z oliwek, ponieważ aż 30% światowej produkcji pochodzi z Andaluzji, słonecznej prowincji położonej na południu Hiszpanii. Z tego regionu wywodzi się także oliwa extra virgin Carbonell, którą bez obaw można podawać dzieciom od najmłodszych lat i tym samy dostarczać im dobry tłuszcz oraz wyrabiać w nich zdrowe nawyki żywieniowe.



[1] Raport Sedlak & Sedlak pt. „Przeciętna długość życia w krajach europejskich”

Nadesłał:

5_tka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl