Pięć sposobów na zdrowy powrót do szkoły
Wakacje dobiegają końca. Czas zacząć przygotowania do roku szkolnego. To również ostatni dzwonek, by zadbać o zdrowie naszego malucha – bo często powrót do szkoły wiąże się z powrotem do nieustających przeziębień.
Nic w tym jednak niezwykłego – układ immunologiczny dziecka kształtuje się do 12 roku życia, a pobyt w często przepełnionych klasach ułatwia roznoszenie się wirusów i bakterii. Oto kilka sprawdzonych sposobów na zdrowy powrót do szkoły
Sposób nr 1 – hartowanie
Korzystajcie z ostatnich ciepłych dni i spędzajcie jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Zabawy na placu zabaw, jazda na rowerze czy hulajnodze, bieganie za piłką – to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Pamiętajcie tylko o właściwym ubraniu, najlepiej na cebulkę, bo choć wczesnojesienne poranki są już chłodne, to w ciągu dnia potrafi zrobić się naprawdę ciepło.
Sposób nr 2 – wietrzenie
Mieszkanie powinno być dobrze wywietrzone – przynajmniej raz dziennie szeroko otwieramy okna. Dobrze jest to zrobić wieczorem, żeby obniżyć temperaturę w sypialniach. Jeśli macie taką możliwość, to najlepiej by było, gdyby okna były otwarte przez całą noc. Kaloryfery jeszcze nie grzeją, więc wilgotność w pomieszczeniach powinna być odpowiednia, ale warto to kontrolować/
Sposób nr 3 – dieta na odporność
Oprócz tego, że dieta powinna być zbilansowana, bogata w owoce i warzywa, to jeszcze warto do niej włączyć różne produkty wpływające pozytywnie na odporność, ponieważ zwierają dużo witaminy C, i/lub ß-karotenu, czy takie jak brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i pomarańcza, marchewka, boćwinia oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki. Warto także uzupełniać posiłki w naturalne probiotyki (ogórki kiszone czy kapusta kiszona) i prebiotyki – na przykład cykorię, karczochy, ziemniaki czy topinambur.
Sposób nr 4 – czarny bez i cynk
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych, przyczynia się do utrzymania dobrego fizycznego samopoczucia i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jeśli sama zbierasz owoce czarnego bzu, to musisz pamiętać o tym, że we wszystkich częściach świeżej rośliny oraz w niedojrzałych owocach znajdują się substancje, które są trujące dla ludzi. Usuwa je wysoka temperatura, czyli gotowanie i smażenie – koniecznie bez przykrycia. Dlatego nie daj się skusić na skubnięcie owocu z grona, chyba że masz pewność, że owoc jest dojrzały. Uważaj również w kuchni, w trakcie przygotowywania przetworów, żeby owoce nie wpadły w łapki twojego dziecka.
Niedobór cynku wpływa na osłabienie układu odpornościowego, ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka zaburza pracę białych krwinek – tych, które są pierwszą linią obrony w przypadku ataku wirusów na nasz organizm. Ciało potrzebuje też cynku, by tworzyć aktywne limfocyty T. Niestety – nasz organizm nie potrafi magazynować cynku, musimy więc go dostarczać codziennie – w miarę możliwości z pożywieniem. Duże ilości cynku występują między innymi w ostrygach, serze ementaler, wątróbce czy otrębach i zarodkach pszennych.
Sposób nr 5 – suplementacja
Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć z dietą odpowiednich ilości cynku i nie masz siły własnoręcznie przygotowywać soku z czarnego bzu, to warto zastanowić się nad suplementacją. Na rynku jest dostępy syrop Cerutin® Junior, który zawiera składniki pomagające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego najważniejszymi składnikami są czarny bez oraz cynk (w 30 ml Cerutinu Junior znajduje się go 7,5 mg w 30 ml, co stanowi 75% dziennego zapotrzebowania), a w dodatku występuje w dwóch pysznych smakach – truskawkowym i malinowym.