Dieta po 1. urodzinach – dlaczego powinna różnić się od diety dorosłych?


2017-10-26
Organizm człowieka zaczyna intensywnie się rozwijać już w brzuchu mamy. Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego organizm nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Proces ten trwa długo po narodzinach, w tym także po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia.

Roczny maluszek potrzebuje także szczególnej troski i wsparcia. Należy pamiętać, że dziecko w tym wieku to nie mały dorosły, a jego dieta nadal powinna różnić się od diety rodziców. Jego brzuszek jest bardzo wrażliwy i wciąż wymaga specjalnego traktowania. Na co więc należy zwrócić szczególną uwagę przy komponowaniu jadłospisu Juniora?

Dla brzuszka maluszka…

Organizm rocznego dziecka wciąż bardzo różni się od organizmu osoby dorosłej – w dalszym ciągu dojrzewa i ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe, wynikające z intensywnego wzrostu i rozwoju. Junior w tym okresie jest szczególnie wrażliwy na nadmiar lub niedobór określonych składników odżywczych. Dlatego w menu malucha, choć jest już na tym etapie zróżnicowane, nadal nie powinny pojawiać się niektóre produkty spożywcze przeznaczone dla osób dorosłych. Dieta stosowana przez całą rodzinę nie zawsze jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie najmłodszych na niezbędne witaminy czy składniki mineralne. Co więcej, ze względu na delikatny układ pokarmowy maluszka pozycje z „dorosłego menu” mogą być dla niego zbyt ciężkostrawne. Dodatkowo często stosowane przez rodziców w nadmiarze sól oraz cukier są dla dziecka niekorzystne nie tylko ze względu na ich skutki zdrowotne, ale także przyczyniają się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

Czy wiesz, że…

…burczenie w brzuchu nie zawsze musi oznaczać głód?

To dźwięki, jakie wydziela układ pokarmowy, m.in. w trakcie przesuwania trawionego pokarmu.

Szczególne potrzeby Juniora

Zaspokojenie potrzeb żywieniowych jeszcze dojrzewającego organizmu w niepowtarzalnym okresie, jakim jest 1000 pierwszych dni życia, jest kluczowe dla harmonijnego wzrostu i zdrowia maluszka. Jego przewód pokarmowy najintensywniej rozwija się przez pierwsze 3 lata życia, a pełną sprawność osiągnie dopiero około 5.-7. roku życia. Odpowiednio funkcjonujący brzuszek Juniora determinuje jego dobry nastrój. Wszystko to za sprawą powstającej w jelitach serotoniny, czyli hormonu szczęścia[1]. Poprzez prawidłowe żywienie dziecka oraz dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych rodzice mają realny oraz długotrwały wpływ na jego rozwój. W tym czasie kształtują się też preferencje smakowe oraz nawyki żywieniowe.

 

Ilu posiłków potrzebuje Junior?

Jadłospis maluszka w wieku 1-3 lata powinien składać się z 4-5 posiłków dziennie, w tym z 3 porcji produktów mlecznych. Mleka modyfikowane typu Junior pomagają pokryć zapotrzebowanie na istotne składniki w dietach małych dzieci.

Dieta po 1. urodzinach

Podczas rozszerzania diety w menu maluszka pojawia się coraz więcej nowych pokarmów, jednak po 12. miesiącu życia jednym z najważniejszych elementów diety dziecka niezmiennie powinno być mleko i produkty mleczne. Warto wiedzieć, że zbyt wczesne przejście z następnego mleka modyfikowanego na mleko krowie nie jest dla młodego organizmu korzystne. Kontynuacja podawania dziecku mleka modyfikowanego typu Junior przyczynia się do zmniejszenia spożycia składników niekorzystnych dla młodego organizmu, np. nasyconych kwasów tłuszczowych czy soli. Co więcej, takie mleko modyfikowane pomaga pokryć zapotrzebowanie na istotne składniki w diecie dziecka po 1. roku życia, m.in. żelazo, wapń i witaminę D[2]. Ze względu na wyjątkowe potrzeby żywieniowe rocznego dziecka powstało Bebiko Junior 3 NutriFlor+, które zawiera m.in. wapń i witaminę D dla mocnych kości, żelazo dla rozwoju poznawczego i kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3 dla prawidłowego rozwoju mózgu*.

*Bebiko Junior 3 NutriFlor+, tak jak inne mleka modyfikowane, zawiera wapń, żelazo, witaminę D i kwas ALA (omega 3).

Ważne informacje: Karmienie piersią wraz z urozmaiconą dietą jest rekomendowanym sposobem żywienia małych dzieci.



[1] Cukrowska B. Znaczenie programowania mikrobiotycznego w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13:808-818.

[2] Badanie z randomizacją, metodą podwójnie ślepej próby przeprowadzono w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii w latach 2012-2014. Badania, we współpracy z zewnętrznymi badaczami, były współorganizowane i sfinansowane przez NUTRICIA Research. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/01/04/ajcn.116.136143

Nadesłał:

Alert Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl